fredag 7 december 2012

Aggressiva och stressade kaniner i bur

Många har problem med att kaniner uppvisar aggressivitet eller stress i buren.
För oss kan det verka helt ologiskt men för kaninen är det inte det.

Först måste man tänka på att buren är kaninens hem och revir. Då och då vill kaniner markera sin ställning genom att markera att de dom som bestämmer. Under vissa perioder försöker de "klättra i rangordning". Den förr så snälla kaninen blir då plötsligt aggressiv. Aggressivitet kan också tyda på graviditet eller sjukdom,därför bör man undersöka kaninen så att detta kan uteslutas.

Har du en kanin som tillhör dem som vill visa en högre rang genom att bitas ska du inte tillåta det. Blir du rädd och nervös kommer kaninen fortsätta med sitt beteende. Då har din rang sjunkit. Det finns många metoder att ta till men det bästa är att hantera dem bestämt och vuxet. Dominanta kaniner "rider" ofta på den andre föra att markera sin rang,därför kan man göra likadant med aggressiva kaniner,man lägger handen över kaninens rygg och trycker ner den en stund. Man kan lägga till rösten och lugnt men bestämt säga ifrån.
Detta kan man upprepa tills kaninen ger sig. Man kan även lyfta upp kaninen och titta dem i ögonen,klaga på dem och svarar de genom att visa underlägsenhet kan man sedan belöna dem med klappar eller kindpussar.

Aggressivitet kan även bero på stress eller rädsla. Då är vänlighet och kel det bästa man kan ge. Många kaniner blir lugna av att man sjunger. Utan att öppna buren kan man prata förtroendeingivande eller nynna på en lugn sång. Därefter kan man ge kaninen mycket hö och gärna halm så att buren känns trygg och ombonad. Halmen kan man forma till små grottor som kaninen kan krypa in i om den är rädd.

Jag tror att kaniner är specialister på att fånga stämningar hos oss,är du själv orolig smittar det av sig och tvärtom. Man måste ha tålamod och upprepa sina metoder och ofta brukar det ge resultat efter ett tag. Det lönar sig att vara envis!


2 kommentarer:

  1. Tack för tipsena och en kanon blogg,hit kommer jag tillbaka fler gånger.
    Mvh Lasse

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket. Gör gärna det!

    Mvh/ Mariell

    SvaraRadera